diumenge, 28 d’octubre del 2012

Panellets

D'aquí dos dies tenim la castanyada, una festa típica de les nostres terrers on es torren castanyes, es mengen panellets i es sopa en amics fent una torrada per donar la benvinguda als primers freds.
Com este any teníem les ameles de casa vam aprofitar i fer panellets per tota la família en un total de 202 panellets, en dos kilos d'amela molta.
Uns panellets molt especials, on vam començar en anar a collir les ameles, trencar-les, escaldar-les, secar-les, moldre i per fi fer els panellets! Aquest si que podem dir que han estat uns panellets artesanals al 100%.
                                             
Ingredients
- 1 kg d'amela molta
- 750g de sucre
- 2 patates mitjanes (400g)
- 1 ralladura d'una llima

Amb aquestes quantitats van sortir uns 100 panellets, i amb aquesta pasta d'amela mare, vam fer 7 variants:

- Crocant : necessitem amela triturada i torrada en una mida mitjana
- Pinyons : pinyons i ou per acarar
- Cafè : cafè soluble, nescafé i colorant marró. Sucre glass.
- Codonyat : codony, ou per acarar.
- Cirera : cireretes, i ou per acarar
- Carabassa : colorant taronja, llapis de sucre verd. Sucre glass.
- Coco : coco ratllat


Procediment
-  Bullim les patates (uns 400g sense pell), i la deixem que es refredi completament, un cop la tenim gelada la xafem amb l'ajuda d'una forquilla.
- Mesclem els tres ingredients en un bol i el treballem amb les mans.


















- Treballar amb força, la massa fins que es quedi homogènia, deixar reposar unes hores.
- Un cop tenim la pasta comencem a fer els panellets de diferents tipus:

Crocant
- Moldre les ameles que queden grosses i les torrem en una paella.
- Els fem allargats tipo croqueta.
- Un cop tenim la forma els passem primer per ou i desprès per les ameles com si féssim un arrebossat, fent pressió per que s'enganxin les ameles.

Pinyons
- Fem unes boletes amb la massa mare.
- Passem les boletes per ou i desprès per pinyons, aquests costa que s'enganxin i s'han de fer amb pressió un per un.
- Acarar-los abans d'enfornar.

Cafè
- Mesclar la Massa mare amb el nescafé soluble fins aconseguir una pasta homogènia.
- Un cop tenim el cafè incorporat en la massa tirem el colorant i ho mesclem bé fins aconseguir un color homogeni.
- Fer la forma del gra de cafè, fent unes boletes primer, després amb l'ajuda d'un ganivnet les partim per la meitat sense acabar de trencar la boleta.
- Aquests un cop surten del forn els vam passar per sucre glass.

Codonyat
- Fer una base rectangular de la pasta d'amela amb l'ajuda d'un "rodillo" i paper film.
- Un cop tenim la pasta estesa amb un gruix d'uns 0,5 cm li posem al mig el codony i tanquem, com si es tractés d'un braç de gitano.
- Tallem el rotlle a rodanxes de dit i mig.
- Abans d'enfornar els acarem amb ou.

Rotlle de massa mare amb codony

 

Tallem el rotlle a rodanxes d'uns 1,5 cm



















Cirera
- Fer boletes amb la massa i al mig li fem presió amb el dit per aconseguir un espai per possar la mitja cirera confitada.
- Acarar-los amb ou abans d'enfornar.

Carabassetes
- Mesclar la massa mare amb colorant taronja, fins aconseguir un color homogeni.
- Fer unes boletes i amb l'ajuda d'un escuradens dibuixar les ralles.
- Un cop surten del forn, els passem per sucre glass i després amb els llapissos de colors li fem les fulletes. 

Coco
- Mesclar la masa mare amb coco ratllat al gust, natros vam fer boletes encara que la forma més típica del panellet de coco son en forma de piràmide.
- Un cop tenim les boletes les arrebossem per coco ratlllat i enfornem.

Cocció
- Precalentar el forn a 250ºC.
- Possar els panellets a sobre de papaer de forn.
- Enfornar entre 5 i 10 min, han de quedar cruixents i sequets per fora i tovets per dins.



- Panellets 2011 
- Altres receptes amb amela
















9 comentaris:

  1. Que bonics! els de carabassa que bonics que són. Aquest any no sé si tindré prou temps per fer-ne, quina enveja!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs a vore si pots trobar una mica de temps i t'apuntes...ja ens dius que tal...!!

      Elimina
  2. Quina bona pinta. Crec que aqeusta tarde em possaré a trencar atmeles perquè m'apeteix menjar-ne. I a ma mare li van portar ahir codonys així que haurem de fer el codonyat i tot 100% natural i de la terreta. Mare, quina fam!!

    Enhorabona pel blog!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Ruth!! Ja mos contes com t'han sortit!!
      Tenim una terra fantàstica!!

      Elimina
  3. XEEEEEEIIIIIIIIIIIIIIIIIICCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC!!!!!!!!!!!!!
    Això és de pastisseria!!!!! Profesional, muy profesional!!!!
    natros en fem esta tarde, però ni molt menos arribarem al nivellaso de No hi ha ous!!!!
    Mireia

    ResponElimina
  4. Que be vos han quedat !! A mes,100% naturals...han d'estar bonissins, on feu la castamyada?? ;-)

    ResponElimina
  5. Gràcies xiques! este any que teniem les ameles de casa ha estat rollo industrial! Si ens veiem per la castanyada els provareu segur... en tinc per donar i vendre... jejejej

    ResponElimina
  6. Uns panellets molt bons!! Si senyores. Encara q aquest any vos han faltat les castanyes de xocolata, q fa Vanessa!!
    Gemma

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola tieta!
      Moltes gràcies, espero que t'haguin agradat, l'any que ve no ens oblidarem del xocolate!
      Muas

      Elimina