dissabte, 29 de setembre de 2012

Ameles

El mes de setembre és el mes per excel·lència per la recol.lecta d'ameles. Aquest cap de setmana a Albocàsser fan la I Fira de l'Amela,i per això hem cregut convenient començar amb receptes simples de la nostra recol.lecta.
Este any la recol.lecta ha estat petita per vendre, però pel consum de casa, tenim ameles per tot l'any!  anirem gaudint durant l'any de les infinitats de receptes que ens ofereix aquest fruit tant versàtil.



Ameles a punt de collir
Amelers florits










Trencant ameles
A punt de trencar






















 






Ameles garapinyades
 Ameles garapinyades                               
Ingredients            
- 1 volum d'ameles amb pell
- 1 volum d'aigua
- 1 volum de sucre

Procediment
- Posar en una olla, els tres ingredients junts
- Portar a ebullició en foc fort
- No parar de remenar, amb una cullera de fusta.
- Un cop es va evaporant l'aigua, comença a fer una espuma, és a punt per treure del foc.
- Quan veiem que ja no queda més aigua, retirem del foc i no parem de remenar, en aquest moment el sucre s'ha convertit en una arena. Continuem remenant per que no s'enganxin i s'impregnin de sucre el màxim possible.
- Per que es tornin a caramelitzar i agafar una mica de "brillantor", les tornem a posar al foc sense parar de remenar, fins el punt que ens agradin.
- Anar en compte que no es creme el sucre, ja que podria amargar.
- Un cop les tenim al punt dessitjat, les tirem a sobre d'un drap de cuina de cotó o de paper de plata fins que es refredin


Ingredients per les ameles garapinyades
Bullint a punt de perdre l'aigua





















________________________________________________________________________________
  
Ameles abans de coure al forn



Ameles torrades                                 
Ingredients
- Ameles amb pell
- Sal

Procediment
- Precalentem el forn a uns 200ªC
- En una safata de forn posem una base de sal i per sobre les amele, anem remenant.
- Vigileu que no es coguin massa, jo en uns 12 minuts les vaig tenir llestes.




Fregides

Ameles fregides  
Iingredients
- Ameles pelades    
- Oli
- Sal Maldon

Procediment
- Posar en una paella abundant oli d'oliva i calentar.
- Quan tenim l'oli calent tirem les ameles i anem remenant fins que estiguin daurades
- Retirar les ameles del foc i deixar-les escórrer a sobre de paper absorbent.
- Tirar per sobre abundant sal, jo vaig fer servir la Maldon.

Per pelar les ameles les escaldem en abundant aigua durant tres minuts. Amb els dits es pelen fàcilment.


Pelant ameles escaldades
Fregint ameles pelades




















Fregides- Torrades    
Altres receptes amb ameles:
- Carquinyols
- Roques de Vinaròs 
- Panellets


Consell dietètic
Les Ameles són un fruit sec dels més utilitzats al nostre terreno. Com quasi tots els fruits secs tenen alts nivells d'àcids grassos insaturats, que suposen el 93% del total de greixos. El més important és l'àcid oleic. El seu consum freqüent ajuda a disminuir els nivells de colesterol total i colesterol "dolent" o LDL al mateix temps que augmenten el colesterol "bo" o HDL. Al ser un aliment d'origen vegetal, l'ametlla no conté colesterol.

Pel seu alt contingut en vitamina E, l'ametlla proporciona una dosis extra d'antioxidants jugant un paper important en la prevenció de malalties coronàries i càncer. Una ració d'ametlles de 30g aporta el 50% de la quantitat diària recomanada de vitamina E. També conté vitamina B6, en menor quantitat.

L'ametlla és el fruit sec amb major contingut en fibra, que és important per a facilitar i regular el trànsit intestinal, evitant així l'estrenyiment i la prevenció de malalties cardiovasculars.

Les ametlles són una font important de minerals com el calci, necessari per a la formació i manteniment d'ossos i dents, el magnesi, el potassi, el coure, el fòsfor i el zinc.

Recomanacions

Especialment indicada per a persones amb colesterol elevat, que pateixen afeccions òssies, nervioses o del cor.
Les ametlles són molt valorades per a aquelles persones que no consumeixen productes lactis.
Es poden prendre en l'esmorzar acompanyant cereals, muesli i iogurt, aperitius i són unes bones substitutes de la bolleria, emprades també en amanides i salses. Són molt utilitzades per a l'elaboració de productes de pastisseria com massapà, torró, pastissos, i en preparats alimentaris com llet d'ametlles, gelats i xocolata, entre altres. Les ametlles són utilitzades, fins i tot, com a base cosmètica.

Diferents estudis demostren que els individus que freqüentment consumeixen fruits secs, redueixen considerablement el risc a patir malalties cardiovasculars.











2 comentaris:

  1. Una molt bona entrada. Ametlles fregides i torrades sí que n'he fet, però garrapinyades mai i mira que m'agraden!
    Una abraçada,
    Nani

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, ja saps que tens que fer en les properes ameles... garrapinyades of course! bonísimes!
      Salut

      Elimina