dilluns, 13 de febrer de 2012

Pilotes de Carnaval

Esta setmana de carnaval, com marca la tradició a casa nostra, hem fet el postre més típic d'aquestes dates, i el més antic que tinc de la llibreteta de cuina de la meva besiaia.
No sé si heu arrivat a provar mai aquestes pilotes, però heu de tenir en compte que és un postre molt antic de les Terres de l'Ebre, i com a tal té una consistència molt calòrica i un gust poc refinat. Però no deixen d'estar per mi boníssimes, i et pots fer una idea del tipus de vida i de menjar que tenien els nostres avantpassats.
Hi havien dos versions de les pilotes de carnaval:
- una salada, que la posaven dins del caldo de gallina, es veu que era la mateixa recepta però sense sucre
- una dolça: en sucre per als postres.

Natros hem fet la dolça, la que acompanyada d'una copeta de moscatell tens un postre calòric com tots els menjars d'aquests dies abans d'entrar a la quaresma.


Ingredients 
- 1 pa de quilo de pagés
- 300g de panses
- 200g de pinyons
- 6 ous
- 250g de segí (manteca de porc)
- Sucre

Procediment
- Deixar secar el pa, te que tenir uns dies.
- Un cop teniu el pa sec, treure la crosta i reservar-la. La iaia la utilitzava per fer-nos els berenars, amb vi i sucre o sal i oli, no es tirava res!
- Desfer la molla del pa sec, no la passeu massa per la picadora, no ha de quedar massa fina, penseu que en aquells temps era tot manual.
- Un cop desfeta la molla del pa, tirar els ous, tres de sencers i tres rovells, les altres tres clares les montem i les reservem per arrebossar les pilotes abans de fregir.
- Seguidament tirem el segí desfet i calent, remeneu en una cullera de fusta per no cremar-vos.
- Per últim afegim els pinyons i les panses que hem remullat previament, i el sucre al gust.
- Les quantitats són molt subjectives, penseu que ha de quedar una pasta prou mullada per poder formar les pilotes, sense que es trenquin.
- Per últim passar les pilotes per les clares montades i fregir-les en oli abundant i calent.
- Un cop ben doradetes ja les teniu, poseu-les damunt de paper absorbent.


















Un postre típic perdut, no és per menjar sovint, però si en dates que marca la tradició.
Bons carnavals!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada