dilluns, 30 de gener del 2012

Olleta de fava d'Ulldecona

Com tots els pobles tenen una olleta típica, a Ulldecona és l'olla de fava.
És una olla de dejuni, sense carn, sols en verdures i la fava, però es pot posar algun òs, natros sempre la fem en tords, que aporten poc greix i molt de sabor.
Ara que ja fa fred de veritat, ja fan ganes de tornar a degustar les olletes.

Ingredients
- Fava seca (un grapat per persona)
- Tords (1-2 per persona) 
- Patata
- Tomaca de penjar
- Ceba
- All
- Bledes
- Arròs
- Sal i oli


Procediment
- Posar aigua a l'olla, i tirar les faves (pelades  partides per la meitat) i si es té, tords o òssos.
- Al cap d'uns 40 min que bull incorporar la tomaca i la ceba, tot trinxat, i els alls sencers en pell.
- Després de bullir uns 10 min, incorporar les patates tallades petites.
- En uns 5 min més tirar les bledes i quan ja estigui tot ben cuit, incorporem l'arròs.


Encara que les olles no siguin massa fotogèniques no deixen de ser un plat complert, i boníssims per l'hivern, totes m'encanten però en especial aquesta, la fava li dona un sabor especial i una textura suau i melosa, ja que la fava es desfà i deixa una "llaca" molt característica.
El més difícil de fer aquesta olla és trobar una bona fava. Cada vegada n'hi han menys i de menys qualitat.

Consell dietètic
- Són plats més o menys calòrics depenent la carn que es posi. Esta olla en concret es diu de dejuni, ja que no portava res de carn.
- És poden fer tot en cru, sense utilitzar massa oli, i evitar els sofregits.
- Ens aporten els hidrats, verdures i proteïnes, per tant plats complerts i equilibrats, on la majoria és brou que aporta poques calories i moltes vitamines i minerals.
- Són plats ideals per l'hivern, ja que els caldos calents vasodilaten les parets de l'estòmac i ens donen una sensació de plenitud i acalenten molt.

1 comentari: