diumenge, 9 d’octubre del 2011

Arrossos (II): La Paella Valenciana del 9 d'Octubre

Avui, dia de festa en la comunitat Valenciana, no podiem fer un altra cosa per dinar que:


La paella Valenciana.


Plat molt típic de la majoria de diumenges a casa nostra, tot un món i discussions a l'hora de fer-la. Ja hem tingut discussions al moment de fer el post el Ramon i jo, i això que la fem quasi bé igual. A part d'un gran plat,  un gran tema de debat.


Diu que hi ha dos homes que han de travessar un bosc tenebrós, plé d’animals perillosos, i del que hi ha molts pocs mapes. Estan discutint quin equipament s’emporten. Un diu: Jo m’enduré una escopeta, per si ens hem de defensar d’algun perill. Podem matar animals per alimentar-nos, i si tot fallés, tindríem una mort ràpida. I l’altre li contesta: Doncs jo m’emporto una paella. Perquè si les coses es posen lletges, em poso a preparar-la i segur que de les profunditats del bosc apareixen no sé quants idiotes per dir-me que la paella de debó NO es fa així.


Jo, que la meva mestra de cuina és valenciana (la meva iaia), sempre m'ha ensenyat dos grans secrets:
El sofregit és clau, també la quantitat d'oli





- no posar ceba
- fer bullir l'aigua per obtenir un bon caldo




Ara ja me poso en camises d'onze bares, però la majoria de paelles que trobem avui en dia, són arròssos de cassola, o fruit del turisme, però si tenim en conte que aquest plat neix a l'horta valenciana a mitjans del segle XVIII, es obvi que el que posaven eren les verdures de l'horta i carn d'animals de corral.




La bullida hauria de ser almenys de 20 minutets


Després de llegir el millor post i més ben documentat sobrela paella, dels nostres amics "olleta de verdures" m'atreveixo a fer la meva versió.
A mi personalment m'agraden aquets ingredients, però sempre podem trobar variants dins d'uns límits, ja que crec que s'ha convertit en un dels plats més pervertits que tenim al nostre país.


Els meus ingredients preferits
- 70g d'arròs del delta per persona
- 1/2 Conill (5-6 persones)
- 1/4 kg de costella de tocino (5-6 persones)
- 1 Gamba roja per persona

Una altra tècnica per ficar l'arrós: ficar un diàmetre
- 2-3 músclos per persona
- 1 grapat de carxofes (si és el temps)
- 1 grapat de bajoques planes ammples
- 1 grapat de pebrot verd i roig
- 3 tomàquets de penjar
- Sal, oli, safrà iaigua.
Procediment

- Posar el paelló al foc en un xorro d'oli i un grapat de sal
- Un cop tenim l'oli calent sofregir la gamba roja i retirar-la
- A continuació tirem la carn (costella i conill) i la daurem molt be molt be (sense cap presa)


- Seguidament poso els pebrots tallats a daus, dos voltetes, les bajoques, carxofes i per últim el tomàquet previament ratllat.
- Quan ja ho tenim tot molt ben sofregit, afegeixo l'aigua, i ho deixo bullir al voltant d'uns 20-25 min, fins que el caldo es torna espés.
Mireu quina pinta té i el poc gruix
- Un cop veig que ja tinc el caldo apunt, posso l'arròs (aqui ve lo difícil) i després el safrà, i rectifico de sal
- Quan porta uns 10 min bullint poso els musclos i les gambes
- En total l'arròs el deixo bullir uns 12 min i reposar uns 5 minuts  (agafar el punt de l'arròs és el més difícil, però es qüestió de pràctica pacieència i amor)


El secret


- Sobretot fer un bon sofregit de la carn i les verdures
- L'aigua que he posat s'ha de tornar espessa, com un caldo
- El més important es encertar el punt d'arròs, jo ho medeixo, poso dos d'aigua per una d'arròs, al momnet de posar l'aigua al paelló hem fixo per on arriba, llavors poso dos dits més d'aigua per deixar-la bullir i que vagi reduïnt fins la ralla que jo vull, i en aquell punt es quan tiro l'arròs, o posar l'arròs d'ansa a ansa, però heu de tenir en compte el gruix i l'amplada del solc d'arròs, més o menys com el de la foto.


Sort i bon profit!! jo este dia vaig triomfar...




4 comentaris:

  1. Bona pinte en te, pero per al meu gust no podem mesclar la carn en el peix. O la fem de carn o la fem de peix!! Jajajaja.
    Vicent

    ResponElimina
  2. Veus com en seguida surten comentaris d'este plat tant popular? La paella de per s sol ser de carn però per este terreno (Vinaròs)el dia de festa li solem posar algun llagostinet, jo si he de triar me decanto per la gamba roja,jiji i els musclets si en tinc, l'arròs millor de la paella per mi és el k queda dins del musclo, tu saps k rebo?!

    ResponElimina
  3. Hola!

    Sóc l'Antoni Manel, de l'aulivera, però t'escric des del blog gastronòmic que tinc. M'encanta com tractes els temes, perquè m'ha fet vindre salivera. Espectacular la paella!

    T'animo a que entres al nostre blog
    http://elracodelllepafils.blogspot.com I ens segueixes ;-) Natros ho farem!

    Antoni Manel
    El racó del llepafils

    ResponElimina
  4. si!!! sense ceba si us plau :)
    gran recomanació

    ResponElimina