dimarts, 18 d’octubre del 2011

Tortelles del secret d'Ulldecona

Com a cada poble hi ha un postre típic, a Ulldecona són Les tortelles del secret i Els periquillos.
Avui en el dia del patró del poble Sant LLuc, farem les tortelles del secret, en glaça i en fondant.
Fa poc per festes de Santa Tecla a Tarragona vam anar a una donuteria amb els nens i els van atreure aquells "donuts" de colorins, i vaig pensar de fer el mateix però amb la pasta típica del poble, així va sortir la idea de fer per estes festes les tortelles.


Ingredients per les tortelles
- 6 ous
- 250ml de llet
- 250ml d'oli
- 250ml d'anís del mono
- 8 paperets de graseosa (blanc i blaus)
- 500gr de sucre
- 2kg aprox de farina
- 2 culleradetes de postre del secret (amoniac amb pols, venta en farmàcies)


Procediment
-Possar els ous, la llet, l'oli, l'anís, i els paperets de graseosa dins d'un bol i batre-ho amb el túrmix.
-Un cop tot desfet anar incorporant la farina i remenar amb l'ajuda d'una forquilla.
-Quan ja hem incorporat tota la farina, i la pasta es toveta i no s'apega a les parets del bol, ja podem pasar a fer les tortelles.
-Posem en un plat farina, i amb la forquilla agafem la pasta i la deixem fent boletes damunt del plat.
-Amb les mans agafem les boletes de pasta i els i fem un forat al mig fent un cèrcol, en un forat gran, ja que després de cuites puja molt la pasta i el forat es torna mes petit.





El secret
-S'ha de batre molt bé per desfer l'amoniac, ja que si queda algún trosset de pols sense dissoldre es torna negre i amarg.
-No possar excesiva farina, ja que després al moment de fer les tortelles es tornen a passar per farina.
-No fer les tortelles massa petites, tenen que ser de la mida d'un donnut, sino es resequen.
-Cal tenir en compte que la pasta al forn creix, per tant hem de deixar un forat gran.

Ingredinets per la glaça
-2 clares d'ou
-400g de sucre glas (preferiblement de compra)
(1 clara per 200g de sucre, per fer 6 ous de tortelles en tenim suficient amb 2 clares d'ou)
-Colorants Vahiné (venta en supermercats)


Procediment per la glaça
-Posar en un bol les clares d'ou.
-Batre les clares fins que escumegen, no ms'han de montar.
-Tamitzar el sucre, indispensable.
-Anar incorporant el sucre poc a poc mentre anem batent a velocitat mitja.
-Continuar batent fins que agafi consistència.
-Si queda massa espés, podem afegir una cullerada petita d'aigua i remenar fins adquirir una textura de cola
-Per fer la gaça de colors, afegir unes gotes de colorant abans que l'aigua, ja que aquets la torna més líquida.
-Un cop les tortelles ja són fredes, pintar amb l'ajuda del dit, jo ho vaig intentar amb el pincell de silicona i normal però queda millor amb el dit.


















El fondant el podeu trobar en aquest blog: pastís de fondant.


Resulta molt fàcil aplicar-lo damunt la tortella, jo el vaig tallar amb l'ajuda d'un got.
Per fixar el fondant damunt la tortella, vaig utilitzar una cola comestible, ho vaig fer amb CMC, aquet el podeu comprar a la farmàcia en pols, i només cal que poseu una cullerada de café de CMC i anar afegint aigua fins que adquireixi una consistència de cola, no us preocupeu si queden grumolls. S'ha de deixar repossar unes 12h, i desapareixeran els grumolls.
Pintar les tortelles amb la cola ajudant-vos amb un pincell i enganxar el fondant per sobre.


1 comentari: