dissabte, 14 d’abril del 2012

Titanic i "la última cena"

L'útim menu de 1a classe
Avui fa 100 anys de l'enfonsament del vaixell més luxós: el TITÀNIC.
Un Diumenge 14 d'abril de 1912 a  les 23 hores i 45 minuts: el Titànic impacta amb un iceberg en l'Atlàntic Nord en posició 41º 46' N i 50º 14' W. Tant sols tenia 5 dies de vida. Al cap de quasi 3 hores, el mar se'l va quedar, amb un cost de 1.517 persones.

Com els condemnats a mort se'ls concedeix un gran sopar, els passatgers del Titànic van morir amb la panxa ben plena, com a mínim els de primera classe. Poc abans del fatídic succés, s'havien donat un "homenatge" de 10 plats.
El cap de cuina era Henry Tingle Wilde, que tenia un equip (cuiners, cambrers, etc) de 450 persones.
Els menús de Primera classe eren dissenyats pel Chef francès Auguste Escoffer.

Notareu que és una animalada de menjar, de fet, el sopars duraven entre 4 i 5 hores, l'explicació és que al vaixell no hi havia gaire a fer, i els àpats eren molt socials....la copa, el puro, és allà on la societat s'interrelacionava..

Segons el llibre THE LAST DINNER ON THE TITANIC, aquesta el la llista completa que es va prendre en l'ultim sopar:


Primer plat 
- Canapès almirall (amb mantega i llagostins)- Ostres

Segon plat 
- Consomé Olga (amb porto i vieires)- Crema d'ordi


Tercer plat 
- Salmó escalfat amb salsa mussolina i cogombres 


Quart plat 
- Filet mignons lili (filets amb patates, foie, carxofes i trufa)
-
Saltat de pollastre a la lionesa
-
Carbassa farcida
 


Cinquè plat 
El majestuós menjador
- Xai amb salsa de menta
-
Ànec rostit amb salsa de poma
-
Filet de bou amb patates chateau (tornejades i daurades en mantega)

- Pèsols, pastanagues amb crema, arròs bullit, patates noves bullides o parmentier. 


Sisè plat 
- Ponx romaine (sorbet de taronja, llimona i vi o xampany)


Setè plat 
- Colomí rostit i créixens


Vuitè plat  
- Espàrrecs freds amb vinagreta


Novè plat 
L'útim menu de 2a classe
- Paté de foie gras
- Api


Desè plat 
- Waldorf pudding
-
Préssecs en confitura de Chartreuse
-
Éclairs (pastissets) de xocolata i vainilla
-
Gelat francès

I per acabar 
- Fruita variada
- Formatges

El sopar es va servir amb un vi deferent en cada plat, a més de cafè copa i puro.
M'imagino la borratxera (o ja ressaca) que tindrien durant el moment d'evacuació....


LA SEGONA CLASSE


En segona classe el menú va ser molt més moderat, però tampoc deurien acabar en gana 
- Consomé Tapioca 
- Abadejo amb salsa
-
Pollastre al curri amb arròs
-
Xai amb salsa de menta
-
Gall dindi rostit amb salsa de nabius.
-
Pèsols, puré de naps, arròs cuit, patates cuites i rostides
-
Pudding de pruna, confitura de vi, sandvitx de coco, gelat americà

- Fruits secs, fruita variada, formatges, galetes i cafè













El Titànic va navegar sols 5 dies
El menú dissenyat pel Chef Francès Auguste Escoffer
El cap de cuina Henry Tingle Wilde

5 comentaris:

  1. Déu meu quin munt de minjar!!! Més que a una boda!!!!Pos ja me diràs tu, dps d'esta "comilona" que vinguen i te diguen..."mira, ves a un dels pocs bots salva vides que hi ha i aspavila't, que això s'afona!!!".
    Mireia

    ResponElimina
  2. Imagina't! Una tragèdia romàntica en un bon àpat final!

    ResponElimina
  3. Si hagués estat la meua dona, li fot una broooonca al chef este Auguste Escoffer..que hagués flipat!!
    S'hagués quedat en una amanideta primer i a triar peix o carn...jejeje!!

    ResponElimina
  4. Doncs els de Segona classe tampoc tenien la panxa buida! Per l'amor de Déu! Encara que haguera hagut prou bots per tots s'hagueren afonat igualment!! Un mes de diguestió!!! Julia

    ResponElimina
  5. Ja veus Julia quines fartaes se pegaven los colegues...

    ResponElimina