dijous, 5 d’abril de 2012

Les Mones

Crec que esta és la recepta més tradicional de casa nostra.
La recordo de quan era molt petita, tots els anys per setmana santa, ens ajuntem tota la família i dediquem un dia complet a fer les mones.
Al matí pastem dos dotzenes d'ous, i un cop tenim la pasta al punt comencem a fer mones i després viatges al forn del poble, el berenar i a fer la repartidora.
Així ens passa el dilluns després del diumenge de rams, des de fa 25 anys!!!
Tenim dos receptes, una amb llet i l'altra d'aigua, jo no sé en quina em quedaria, m'encanten les dos!
                                                 
Ingredients  mona de llet
- 12 ous
- 1 l. d'oli
- 2 l. de llet ( aquest any vam fer un de llet i un d'aigua, la mona de llet es resseca abans)
- 1 kg de sucre
- 2 llimones rallades
- 12 paperets de gasosa (blanc i blau)
- 3 trossets de llevadura de panaderia (200g) (dieu-li a la panadera que us done llevadura per una dotzena d'ous).
- 5-6 kg de farina, més o menys.

Ingredients mona d'aigua
- 12 ous
- 1 l. d'oli
- 1/2 kg de llevat (el compro al forn de pa, heu d'avisar el dia abans que us guarden la masa mare)
- 250g de llevadura
- 1 kg de sucre
- 1 l d'aigua
- 2 llimones ratllades la part groga
- 3 kg de farina més o menys.


Procediment per la mona de llet
- Posar en un recipient gran (barrenyo) l'oli i la llet a temperatura ambient i desfer la llevadura.
- Un cop tenim desfeta la llevadura incorporem els ous sencers el sucre i la ratlladura de dos llimones.
- Quan ho tenim tot ben barrejat i el sucre dissolt, anem incorporant la farina i els paperets de gasosa blancs (quan encara es líquid)
- Quan tenim una mica més de la meitat de la farina incorporem els paperets blaus de gasosa i la resta de la farina.
- Hem d'aconseguir una pasta que no s'enganxi a les mans.
- Tirem la pasta sobre la taula i pastem una estona.
- Posem la pasta dins del recipient i la tapem amb draps que prèviament els hem empolsat amb farina.
- Deixem reposar la pasta tapada, fins que augmente de volum.
- Depent de la temperatura, la deixem reposar de 3 a 4 hores.
- Ja podem fer les mones, reganyats i farinoses.
- Per farcir vam utilitzar cabell d'àngel, xocolate i crema pastelera.
- Per finalitzar les acarem amb ou i les ensucrem, es solen decorar amb anissos, fruita confitada, ous...

Amb una dotzena d'ous surten unes 15 mones i uns 80 reganyats, però tot depent del tamany!

Per la mona d'aigua el procediment és el mateix, però primer desfem la massa mare (llevat) amb l'aigua tèbia, després seguim igual.




GALERIA FOTOGRÀFICA....

Amassant dos dotzenes d'ous

La pasta abans de reposar
















Acarant les mones
Viatges al forn


















Part de l'equip
La xocolatada


















Mones i farinoses
Reganyats

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada