dijous, 5 d’abril de 2012

Les Mones

Crec que esta és la recepta més tradicional de casa nostra.
La recordo de quan era molt petita, tots els anys per setmana santa, ens ajuntem tota la família i dediquem un dia complet a fer les mones.
Al matí pastem dos dotzenes d'ous, i un cop tenim la pasta al punt comencem a fer mones i després viatges al forn del poble, el berenar i a fer la repartidora.
Així ens passa el dilluns després del diumenge de rams, des de fa 25 anys!!!
Tenim dos receptes, una amb llet i l'altra d'aigua, jo no sé en quina em quedaria, m'encanten les dos!
                                                 
Ingredients  mona de llet
- 12 ous
- 1 l. d'oli
- 2 l. de llet ( aquest any vam fer un de llet i un d'aigua, la mona de llet es resseca abans)
- 1 kg de sucre
- 2 llimones rallades
- 12 paperets de gasosa (blanc i blau)
- 3 trossets de llevadura de panaderia (200g) (dieu-li a la panadera que us done llevadura per una dotzena d'ous).
- 5 kg de farina, més o menys.

Ingredients mona d'aigua
- 12 ous
- 1 l. d'oli
- 1/2 kg de llevat (el compro al forn de pa, heu d'avisar el dia abans que us guarden la masa mare)
- 250g de llevadura
- 1 kg de sucre
- 1 l d'aigua
- 2 llimones ratllades la part groga
- 3 kg de farina més o menys.


Procediment per la mona de llet
- Posar en un recipient gran (barrenyo) l'oli i la llet a temperatura ambient i desfer la llevadura.
- Un cop tenim desfeta la llevadura incorporem els ous sencers el sucre i la ratlladura de dos llimones.
- Quan ho tenim tot ben barrejat i el sucre dissolt, anem incorporant la farina i els paperets de gasosa blancs (quan encara es líquid)
- Quan tenim una mica més de la meitat de la farina incorporem els paperets blaus de gasosa i una mica més de farina (sobre 4 kg).
- Hem d'aconseguir una pasta tova enganxifosa.
-  Posem la pasta dins del recipient i la tapem amb draps que prèviament els hem empolsat amb farina.
- Deixem reposar la pasta tapada, fins que augmente de volum.
- Depent de la temperatura, la deixem reposar de 2 a 3 hores.
- Un cop passat este temps acabem d'incorporar l'altre kilo de farina i anem fent panets de 150g i els tornem a tapar i els deixem reposar 2 hores més.
- Un cop feta la segona fermentació ja podem passar a fer les mones. A Ulldecona possem una base del panet i l'estirem tipo pizza a sobre la confitura, o algun altre farcit i la tapem amb un altre panet que previament hem estirat.
- Per farcir vam utilitzar cabell d'àngel, xocolate i crema pastelera.
- Per finalitzar les acarem amb ou i les ensucrem, es solen decorar amb anissos, fruita confitada, ous...

Amb una dotzena d'ous surten unes 15 mones i uns 80 reganyats, però tot depent del tamany!

Procediment per la mona d'aigua

-  Posar en un recipient gran (barrenyo) l'aigua tíbia i desfem bé el llevat.
- Un cop tenim desfet el llevat incorporem l'oli i desfem  la llevadura, a continuació incorporem els ous sencers el sucre i la ratlladura de dos llimones.
- Quan ho tenim tot ben barrejat i el sucre dissolt, anem incorporant la farina i amassant bé la massa fins que quedi una massa que no s'engaxi a les mans, l'amassem ben fort i la deixem repossar dins d'un barrenyo tapat sobre 3-4 hores fins que dobli el seu volum.
- Un cop fermentada la massa ja podem passar a fer les mones al vostre gust.




GALERIA FOTOGRÀFICA....

Amassant dos dotzenes d'ous

La pasta abans de reposar
















Acarant les mones
Viatges al forn


















Part de l'equip
La xocolatada


















Mones i farinoses
Reganyats

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada