La recordo de quan era molt petita, tots els anys per setmana santa, ens ajuntem tota la família i dediquem un dia complet a fer les mones.
Al matí pastem dos dotzenes d'ous, i un cop tenim la pasta al punt comencem a fer mones i després viatges al forn del poble, el berenar i a fer la repartidora.
Així ens passa el dilluns després del diumenge de rams, des de fa 25 anys!!!
Tenim dos receptes, una amb llet i l'altra d'aigua, jo no sé en quina em quedaria, m'encanten les dos!
Ingredients mona de llet
- 12 ous
- 1 l. d'oli
- 2 l. de llet ( aquest any vam fer un de llet i un d'aigua, la mona de llet es resseca abans)
- 1 kg de sucre
- 2 llimones rallades
- 12 paperets de gasosa (blanc i blau)
- 3 trossets de llevadura de panaderia (200g) (dieu-li a la panadera que us done llevadura per una dotzena d'ous).
- 5 kg de farina, més o menys.
Ingredients mona d'aigua
- 12 ous
- 1 l. d'oli
- 1/2 kg de llevat (el compro al forn de pa, heu d'avisar el dia abans que us guarden la masa mare)
- 250g de llevadura
- 1 kg de sucre
- 1 l d'aigua
- 2 llimones ratllades la part groga
- 3 kg de farina més o menys.
Procediment per la mona de llet
- Posar en un recipient gran (barrenyo) l'oli i la llet a temperatura ambient i desfer la llevadura.
- Un cop tenim desfeta la llevadura incorporem els ous sencers el sucre i la ratlladura de dos llimones.
- Quan ho tenim tot ben barrejat i el sucre dissolt, anem incorporant la farina i els paperets de gasosa blancs (quan encara es líquid)
- Quan tenim una mica més de la meitat de la farina incorporem els paperets blaus de gasosa i una mica més de farina (sobre 4 kg).
- Hem d'aconseguir una pasta tova enganxifosa.
- Posem la pasta dins del recipient i la tapem amb draps que prèviament els hem empolsat amb farina.
- Deixem reposar la pasta tapada, fins que augmente de volum.
- Depent de la temperatura, la deixem reposar de 2 a 3 hores.
- Un cop passat este temps acabem d'incorporar l'altre kilo de farina i anem fent panets de 150g i els tornem a tapar i els deixem reposar 2 hores més.
- Un cop feta la segona fermentació ja podem passar a fer les mones. A Ulldecona possem una base del panet i l'estirem tipo pizza a sobre la confitura, o algun altre farcit i la tapem amb un altre panet que previament hem estirat.
- Per farcir vam utilitzar cabell d'àngel, xocolate i crema pastelera.
- Per finalitzar les acarem amb ou i les ensucrem, es solen decorar amb anissos, fruita confitada, ous...
Amb una dotzena d'ous surten unes 15 mones i uns 80 reganyats, però tot depent del tamany!
Procediment per la mona d'aigua
- Posar en un recipient gran (barrenyo) l'aigua tíbia i desfem bé el llevat.
- Un cop tenim desfet el llevat incorporem l'oli i desfem la llevadura, a continuació incorporem els ous sencers el sucre i la ratlladura de dos llimones.
- Quan ho tenim tot ben barrejat i el sucre dissolt, anem incorporant la farina i amassant bé la massa fins que quedi una massa que no s'engaxi a les mans, l'amassem ben fort i la deixem repossar dins d'un barrenyo tapat sobre 3-4 hores fins que dobli el seu volum.
- Un cop fermentada la massa ja podem passar a fer les mones al vostre gust.
GALERIA FOTOGRÀFICA....
Amassant dos dotzenes d'ous |
La pasta abans de reposar |
Acarant les mones |
Viatges al forn |
Part de l'equip |
La xocolatada |
Mones i farinoses |
Reganyats |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada