dimecres, 12 de juny de 2013

Ximos

I per fí comencem la temporada d'estiu, fent un pícnic a la platja.

Estos dies vaig veure en un restaurant els ximos, i em van agafar ganes ... feia anys que no en menjava... jo els recordo com les empanadilles gegants que feia la iaia Pepa.
Aquests petits entrepans són típics de Castelló, és com una fusió de l'entrepà de tonyina i "las torrijas", 

Aquest matí, com molts, he passat pe'l forn de pa Ca Masita a comprar el pa i he pensat en agafar uns quants ximos per fer la recepta. A aquest panet de superfície llisa se'ls denomina ximo, és un pa tipo Viena, ideal per la recepta.
Al ser un entrepà prou energètic en un ximo i una bossa de cireres hem passat el migdia a la platja.

Ingredients





 Ingredients
- 2 ximos
- 1 llauna de tonyina amb oli
- 2 tomàquets de penjar
- 1 ou dur
- Un bon grapat de pinyons
- 1 ou.









Procediment
- El pa si es del dia abans es millor remullar-lo amb llet, sinó no cal.
- Tallar una punta del pa i treure la molla per buidar-lo.
- Reservem la molla o la punta per fer de tapa un cop farcit.
- En un bol mesclar l'ou dur, la tonyina, els pinyons i la tomaca pelada i trocejada.
- Natros ho fem tot en cru com si fos una amanida, però també us he de dir que si les tomaques no són de penjar es millor que fregiu la tomaca.
La tomata de penjar d'Alcalà de Xivert es molt carnosa i no solta suc, encara que sembli mentira que son per sucar el pa, i ja us dic jo que en una tomaqueta d'estes pots fregar tota una barra de quart i et quedes en la pelleta. La millor tomaca per al pa en tomaca!
I Continuo...
- Un cop tenim feta la mescla, la posem dins dels panets i els tapem amb la molla de pa que hem reservat.
- En aquest cas el pa era del dia, i no el vaig remullar amb llet.
- Un cop tenim el panet farcit el passem per ou batut i el fregim a una pella en abundant oli calent.
- Quan ja estan daurats per totes bandes, els trèiem i els posem a sobre de paper absorbent.
- Ja teniu llest un aperitiu, un berenar o un pícnic.
- Podeu variar els ingredients del farcit, posant pebrots, olives o tàpares, però aquests 4 que us he dit son els obligats. 

Bon començament d'estiu a tots!





1 comentari: