dimecres, 19 de febrer del 2014

Pantxineta- Pasta de full i crema pastelera

Avui anem a sopar a casa l'amiga basca. Elena, de Bilbao ens ha invitat a casa seva a sopar, i ens ha dit que ens faria dos plats típics d'allí; "Lengua a la Vizcaina" i "Pimientos del piquillo rellenos de bacalao", recepta que ja em va donar i vaig publicar aquí al blog.
Jo m'encarregava de portar el postre, però avui tenia poc temps. Així que vaig pensar en fer una crema "pastelera" el dia abans i en pasta de full de compra, muntar un pastís en un moment.
La típica recepta de crema pastelera en pasta de full, és la que van les fruites per sobre i una mica de melmelada, però com Ramon no és massa amant de la fruita vaig decidir de fer aquest pastís amb ameles. La meva sorpresa va ser quan em vaig assabentar que el que jo havia adaptat pel meu poc temps i pels gustos dels comensals, era una recepta típica de Donostia, anomenada Pantxineta, una tarta típica d'aquesta localitat, en la peculiaritat que em presentava a casa una basca, en un sopar sopar basc, i un postre basc, millor no em podia sortir! jajajajajaja quina gràcia de casualitat!


Ingredients
- 2 bases de pasta de full precuinada fresca
- 700g de crema pastelera (més o menys, jo vaig fer un litre de llet i en va sobrar una mica)
- Amela laminada crua
- Sucre glas

Ingredients per la crema pastelera
- 1 litre de llet sencera
- 6 rovells d'ou
- 250g de sucre
- 100g de mantega
- 4 cullerades soperes de "maizena"
- 1 pell de llimona

Procediment per la crema pastelera
-Batre en un bol els rovells, la meitat del sucre la maizena i la mantega fosa.
-En un casso posar a bullir la llet amb la resta de sucre i la pell de llima i/o la canyella.
-Quan bull la llet retirar-la del foc.
-Posar la meitat de la llet damunt del bol en la mescla dels rovells i remenar.
-Incorporar aquesta mescla al casso on queda la meitat de la llet i portar-ho tot junt al bany maria.
-Anar remenant poc a poc fins que es comenci a fer espès, i retirar del foc, i esperar que es refrede.

Procediment per muntar la tarta
- Estendre sobre una base de forn una de les bases de pasta de full. Amb l'ajuda d'una forquilla fer foradets per a que no puje la massa.
- A continuació posar la crema per sobre, un bon gruix, una bona quantitat, però que no toque a les vores ja que s'ha de segellar la pasta.
- Pintar les vores de la pasta de full amb ou batut per poder segellar-la.
- Posar a sobre l'altra base de pasta de full.  I sellar-la amb la de sota, fent una vora.
- Foradar amb l'ajuda d'una forquilla i la pintar amb ou batut, per acabar cobrir-la d'amela crua picada o laminada.
- Enfornar a uns 180ºC uns 30 min.
- Quan surt del forn espolvorejar amb sucre glas.
- Es recomana servir tèbia.

1- Estendre base i punxar-la amb una forquilla

2- Posar la crema i pintar les bores amb ou

3- Tapar la tarta amb una altra base de pasta i pintar-la

4- Posar amela per sobre

5- Enfornar uns 30 min

6- Cobrir-la de sucre glas

1 comentari:

  1. Una delícia fàcil de fer i boníssima, Gisela. Les postres em crema em tenen el cor robat! El teu pastís és estpuendo. Petons!

    ResponElimina