divendres, 27 de juliol del 2012

Magdalenes de xocolata i normals

Avui la meva amiga Susanna, m'ha passat la seva recepta de magdalenes. Fa molts anys que li agrada la reposteria i m'encanta com ho fa.
La seva mestra la seva iaia, ara amb la seva llibreteta fa maravelles.
Sempre he pensat que qui li agrada cuinar no es bo fent postres i a l'inversa, quan vivíem juntes al pis de Tarragona fèiem un bon tàndem.
La seva especialitat les pastes tradicionals i típiques del poble, espero que m'ensenyes moltes més, una de les meves preferides les seves pastetes de segí.

Xocolata

Ingredients
- 3 ous (125g)
- 175g de sucre
- 60 ml de llet sencera
- 190 ml d'oli d'oliva suau
- 210g farina fluixa
- 7-10g llevadura química
- Un pessic de sal
- 100g de perles de xocolata (xocolata)
- Canyella i ratlladura de llimona (normals)


Procediment

- Batem els ous, incorporant el sucre a poc a poc
- Afegim la llet i l'oli a poc a poc (sense parar de batre)
- Premesclem la farina, la sal i la llevadura
- Afegim la mescla de la farina al punt 3
- Amassem bé fins assegurar que la massa esta totalment homogènia
- Hi tirem les perles de xocolata (en guardem unes quantes per decorar) o la canyella i la pell de llimona, si les fem normals.
- Deixem reposar la massa (bol tapat) a la nevera mínim 1 hora, màxim 24h
- Precalentem el forn a 230ºC en calor homogeni (ventilador)
- Remenem la massa en una espàtula
- Omplim els motlles de les magdalenes dins 3/4 parts de la seva capacitat (es pot fer amb cullera o mànega pastelera)
- Decorem les magdalenes per sobre en les perletes de xocolata que hem reservat o amb sucre si son normals.
- Posem les magdalenes al forn a 210ºC durant 16 min

Normals
 

dimecres, 18 de juliol del 2012

Amanida Murciana

L'altre dia al cumpleanys d'una amiga del meu fill ens van servir per als papis aquesta amanida.
Hem va agradar tant que avui l'he volgut compartir amb vatros!
La base es patata, con "l'ensaladilla Russa" però en lloc de verdura fresca s'utilitza verduretes en vinagre (adobats), i després s'afegeix una mica al gust;olives, tonyina, ou dur ,pimentó roig escalivat, tàperes....
Avore que us sembla!

Ingredients
- Un pot de verduretes en vinagre "hacendado" 
- Patata
- Tonyina
- Ou dur
- Olives verdes sense pinyol
- Pimentó roig escalivat
- Maionesa

Procediment
- Bullir les patates senceres amb pell, amb aigua i sal.
- Un cop hem refredat les patates, les pelem i les tallem a daus i  incorporem les verduretes en vinagre.
- Anem afegint els ingredients al nostre gust, l'ou dur a daus, la tonyina i les olives partides per la meitat.
- Amanir amb la maionesa.
- Decorar l'amanida amb les tiretes de pimentó roig escalivat i/o rodanxes d'ou dur. Us ho deixo a la vostre imaginació.

Ingredients
Tallar la pataca a daus






















Consell dietètic
- Si no li poseu tonyina ni ou, i la feu sols de verduretes en vinagre i patata la podeu utilitzar de guarnició d'un segon plat, us recomano amb salmó a la planxa, queda espectacular.
- Per fer l'amanida més light en lloc de maionesa, podeu mesclar una maionesa lleugera o salsa fina amb iogurt natural desnatat sense sucre, a parts iguals, reduireu les kcal a la meitat.
- Aquest tipus d'amanida ens serveixen de plat únic, sempre ho podem acompanyar en algun altre tipo de verdura fresca, aquesta la vam servir en unes barquetes d'endivia.

dilluns, 16 de juliol del 2012

Amanida Alemanya- Kartoffelsalat

No puc parar a l'estiu de fer amanides,  encara em faltaran dies per fer totes les versions possibles.
Avui toca l'amanida Alemanya. La podem reversionar com totes depent del nostre gust, però la base d'aquesta és la patata i la salsitxa de Frankfurt.

Ingredients per 4 persones
- 2 pataques grans
- 4 salsitxes de Frankfurt
- 4 cogombrets en vinagre o tàperes
- 1 ceba tendra
- 1 ou dur
- Maionesa i mostassa o salsa de iogurt en mostassa
- Sal i pebre negre

Procediment
- Bullir les pataques senceres i en pell, en abundant aigua en sa.
- Un cop les tenim bullides les deixem refredar, les pelem i les tallem a daus.
- Tallar les salsitxes de Frankfurt a rodanxes, l'ou dur a cuadrets iguals, i els cogombrets en petites rodanxes i la ceba tendra picada ben fina.
- Mesclar en un bol tots els ingredients tallats, i sal pebrar-ho.
- Afegir la maionesa  o la salsa de iogurt i la mostassa al gust.

Ingredients
  

 Consells dietètic
- És una amanida prou clòrica per l'alt contingut en fècules, el Frankfurt i la maionesa.
- Encara que se li denomina amanida te poc contingut de verdures.
- És un plat que els alemanys utilitzen com a guarnició de la carn.
- És recomanable posar-lo de guarnició per reduir la seva quantitat, així reduïm la quantitat.
- Acompanyar-lo d'algun aliment menys calòric com les verdures o el peix per acabar d'equilibrar l'àpat.

dijous, 12 de juliol del 2012

Amanida de bajoques

A punt de complir l'any del no hi ha ous, i ja hem fet 100 entrades al blog de menjars i 100 més al de bodegues i vins!
Avui per el post num 100 he triat una amanida meva, que m'encanta per l'estiu.
Ara que és època de bajoques, tenim l'oportunitat de variar els plats en l'ajuda d'aquesta verdura.
A banda de fer-les bullides en pataca, o d'un altra manera que sol fer-les per aprofitar el bullit del dia abans, es deixar les sobres a la nevera i el dia següent tallar-ho a daus petits i incorporar una mica de tonyina, ou dur, olives o pernil dolç o palets de cranc i amb una mica de maionesa tenim en 5 minuts un plat diferent, rapidíssim i de cost zero, per aprofitar les sobres.
Però avui toca la meva amanida de bajoques, aquest és un plat únic ja que ens aporta la proteïna (formatge) i el cereal (panís), però si la voleu fer lleugera per picar al mig sols cal que mescleu les bajoques bullides amb tomàquet d'amanir i veureu quin maridatge tant perfecte, i descansareu una mica de la base d'enciam.

Ingredients 
- Bajoques
- Tomàquets xerry
- Formatge feta
- Olives negres
- Panís
- Vinagreta de mostassa
- Salsa de iogurt

Procediment
- Bullir les bajoques el dia abans. Posar- les  a l'aigua sense sal quan aquesta ja esta bullint, un cop arranqui l'ebullició deixar-les uns 10 min.
- Parar la cocció repassant-les en aigua gelada, i deixar-les en un tupper a la nevera.
- Posar en una font les bajoques baix, i incorporar el formatge les tomàquets partides per la meitat igual que les olives negres i el panís.


Amanir al gust, jo he utilitzat dos salses que tenia a la nevera, us aconsello que ara a l'estiu sempre tingueu salses a punt per gaudir cada dia d'un amanit diferent:

- Vinagreta amb mostassa: posar en un bol una cullerada de prostre de vinagre, una cullerada de cafè de mostassa dos gotetes d'aigua i anar incorporant oli fins que es lligue la salsa, li podem afegir sèsam torrat al final li queda molt bé.
- Salsa de iogurt: aquest dia era amb tàperes i ceba tendra, ideal per aquesta amanida.


Consells dietètics
- Bulliu les bajoques d'un dia per l'altre, soles sense patata ni cap altra verdura, es bo deixar la verdura al dente, i així conserva les seves propietats nutricionals i el seu color verd intens.
- És un plat complert i equilibrat, però si li voleu afegir un aperitiu us aconsello una Vichisoise fresqueta i de postre una mica fruita del temps.

dimecres, 11 de juliol del 2012

Salsa Pesto vs Salsa Iogurt

A l'estiu els plats més apetitosos són les amanides. Les podem fer de llegums, pasta, vegetals, patates.... podem variar molt els ingredients, però una manera de fer-les diferents es variar amb l'amaniment!
Unes salses refrescants per l'estiu:

Salsa pesto
Ingredients
- Un grapat d'alfàbrega (el volum d'un got)
- 40g de pinyons
- 50g de formatge Parmegiano Regiano
- Una dent d'all (al gust, jo no en poso)
- Un got d'oli d'oliva
- Sal

Procediment
- Posar les fulles d'alfàbrega en un bol netes i retirar la part més dura.
- Incorporar els pinyons (els podem daurar prèviament a la paella),  i una mica de sal.
- Cobrir tots els ingredients amb un got d'oli d'oliva
- Triturar-ho amb l'ajuda del túrmix.
- Un cop passat per túrmix incorporar el formatge ratllat.
- Jo personalment prefereixo fer la salsa amb morter i que no quedi tant fina, per poder notar els pinyons i els trosets d'alfàbrega.
- Ideal per la pasta, amanida de tomàquets i verdura bullida.
- Es pot conservar a la nevera sobre un més, o podeu fer conserva al bany maria, quan sacava l'estiu i teniu l'alfàbrega molt gran apunt de morir.

Ingredients
Alfàbrega






















Salsa Iogurt
Ingredients
- Iogurt natural sense sucre
- Una cullerada d'oli
- Sal
- Pebre negre molt
- Suc de llima (una cullerada de prostre)


Procediement
- Treure el suero del iogurt.
- Batre el iogurt en un bol i incorporar una cullerada de prostre de suc de llima, una cullerada sopera d'oli d'oliva, una mica de sal i pebre negre molt al gust.
- Batre tots els ingredients fins que es lligue.

Podem fer moltes variants d'aquesta salsa, utilitzant la mateixa base li podem incorporar, curry o mostassa o verduretes en vinagre tipo tàperes o cogombrets en vinagre.
Podem fer la seva versió light utilitzant un iogurt desnatat.



Ingredients
 Variants de la salsa de iogurt

Iogurt amb mostassa
- Incorporar a la salsa de iogurt una cullerada de cafè de mostassa.
Iogurt amb variants
- Tallar el mes petit possible les tàperes ,la ceba tendra i/o els cogombrets
- Incorporar-ho, a la salsa iogurt, i remenar.
- Rectificar-ho de sal
Maionesa light

- Fer la salsa de iogurt amb un iogurt desnatat, incorporar el mateix volum de iogurt que de maionesa light.
- Remenar les dos salses fins que es quedi homogeni.
- Es pot reservar a la nevera en un pot hermètic una setmana.
- Una manera de reduir a la meitat les Kcal de la maionesa que utilitzeu habitualment.

Consell dietètic
- La salsa pesto es una salsa molt clòrica, no s'ha d'abusar.
- La salsa de iogurt la podeu fer més light o menys depenent del tipus de iogurt que utilitzeu.

dissabte, 7 de juliol del 2012

Granissats de fruita

Una beguda ben refrescant per l'estiu, són els granissats. Ens aporta basicament aigua i sucre, però els granissats industrials tenen un alt contingut de sucre, lo qual no els fa massa saludables, ni recomanables.
Una manera senzilla i saludable de fer a casa els granissats és  triturar qualsevol fruita madura d'estiu,  i mesclar-la  en una mica de gel picat.
Ingredients
- Fruita madura del temps, avui de meló.
- Gel picat.
- Una mica de menta fresca i/o suc llimona.

Procediment
- Triturar els glaçons amb l'ajuda d'una picadora de gel.
- Triturar la fruita sense pell ni pinyols amb l'ajuda del túrmix.
- Posar en un got mig de gel i submergir-lo amb el suc de fruita.
- Es pot posar una mica de suc de llimona al gust i unes fulletes de menta fresca.

Ingredients: fruita triturada i gel picat

dimecres, 4 de juliol del 2012

Amanida de pasta

Comença la calor i amb ell les amanides de pasta, arròs, llegums, patata...
Tantes variants com ingredients tenim a la nevera.
Aquest plats ideals per l'estiu, on ens refresquen i ens aporten tots els nutrients necessaris per un àpat equilibrat.
Avui toca amanida de pasta, queda pasta bullida del dia abans a la nevera, som tres a casa i cada-ho s'ha posat uns ingredients, depenent del seu gust, la meva ha estat:

Ingredients
- Pasta (tulipes)
- 4 tomàquets xerry
- Formatge fresc (jo prefereixo formatge feta, però avui no en tenia)
- 2 filets d'anxova
- 5 olives negres
- 1 cullerada de tàperes
- Unes tiretes de pimentó roig escalivat
- Unes bajoques bullides del dia abans
- Sal,  pebre negre i orenga (si teniu alfàbrega fresca millor que l'orenga, tampoc en tenia)
- Vinagreta de mostassa

Procediment
- Bullir la pasta i deixar-la refredar, la podeu conservar a la nevera fins a tres dies amb un "tupper" i un raig d'oli.
- Tallar tots els ingredients a daus petits i mesclar amb la pasta.
- Per la vinagreta: posar en un bol una cullerada sopera d'oli d'oliva unes gotetes d'aigua, una cullerada de prostre de vinagre de Mòdena i una cullerada petita de mostassa, mesclar energèticament fins que quedi una salsa homogènia, l'aigua ajuda a lligar la salsa.